Universiteit van Amsterdam (UvA) | Amsterdam

De Universiteit van Amsterdam (UvA) in een nieuw jasje

De Universiteit van Amsterdam (UvA) krijgt een nieuwe universiteitsbibliotheek, waarbij gerenoveerde monumentale panden worden gecombineerd met nieuwbouw en moderne architectuur. Fleurbaaij is in juni gestart met de afbouw van dit zeer bijzondere project, midden in het centrum van Amsterdam, waar het merendeel van de logistiek over het water zal plaatsvinden.

Een nieuw jasje

De monumentale klinieken van het voormalige Binnengasthuisziekenhuis worden verbouwd tot één gebouw voor de universiteitsbibliotheek. Projectleider Ramon Janssen is eind juni gestart met het afleveren van de materialen op de bouwplaats en het isoleren van de daken. Het monumentale pand krijgt nieuwe gipsplaat, een spectaculair glazen dak en een nieuwe vleugel, terwijl de oude constructie eronder behouden blijft. In samenwerking met de werkvoorbereider zorgt Ramon ervoor dat alles soepel verloopt.

Slopen en verbouwen

Delen van het oude Binnengasthuisziekenhuis worden gerenoveerd, maar er worden ook delen gesloopt. De bovenste verdieping is bijvoorbeeld al gesloopt, vertelt Ramon. Daar komen appartementen voor in de plaats. Welke materialen zijn eigenlijk nodig voor zo’n renovatie? “Dat gaat van metal studs tot houten balken en nog veel meer”, zegt Ramon. “Denk bijvoorbeeld aan speciale isolatie of folie tegen het binnendringen van vocht.”

IMG_0773
IMG_0763

Ter land, ter zee en in de lucht

Midden in de Kalverstraat wordt het immense project gerealiseerd. Omdat een deel van de binnenstad van Amsterdam verboden is voor groot transport, moeten alle bouwmaterialen op een andere manier naar de bouwplaats worden vervoerd: over het water. Alle middelen moeten eerst naar de ‘hut’ – een soort opslagplaats – worden gebracht kan worden bereikt door groot transport. “Je moet er rekening mee houden dat je niet elke dag kunt leveren, maar dat er wel een constante aanvoer van materialen moet zijn, anders zit je zonder”, legt Ramon uit. “Dus onze materialen worden op een boot gezet en opgehaald en vervolgens weer omhoog getild.”

Op schema

Een strakke planning is in dit geval dan ook geen overbodige luxe. “Als je niet goed plant, kan dat een flinke vertraging opleveren.” Doordat het om een aantal verschillende ruimtes en omgevingen gaat, zitten er ook veel details in de afwerking. Dat maakt het werk niet makkelijker, zegt Ramon, die als projectleider bij alle aspecten van de uitvoering betrokken is. “Het is elke dag nadenken, maar het is ook een leuke uitdaging en een van de mooiste gebouwen waar we momenteel aan werken.” De oplevering van de universiteitsbibliotheek staat gepland voor 2024.

Wat kunnen we voor jou doen?

Benieuwd hoe Fleurbaaij jou van dienst kan zijn bij jouw project? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag.