Ringersfabriek Alkmaar

Wonen in de oude fabriek

Begin december 2021 begonnen we voor opdrachtgever Ten Brinke aan de transformatie van de Ringers Fabriek. Een waanzinnige locatie, in het hart van de stad Alkmaar toveren we een oude chocoladefabriek om in 73 moderne appartementen. 

Uitdagend project

Het is een bijzonder project, deze parel in Alkmaar. Het gebouw zelf is een markante verschijning, zowel van buiten als binnen – en daar wilden we natuurlijk niet te veel in aanpassen. De 73 appartementen zijn uiteraard van alle gemakken en comfort voorzien, maar om de look en feel niet uit het oog te verliezen, hebben we zoveel mogelijk elementen behouden. Een behoorlijke uitdaging, maar gelukkig zijn we al 1,5 jaar in goede samenwerking met Ten Brinke om dit in te vullen.

Goed gevloerd

Met een project van dit formaat en met deze doelen kun je wachten op meer uitdagingen – en die vonden we, gelukkig. Als eerste willen wij als afbouwer een vlakke vloer opleveren, maar omdat de vloer in de fabriek niet te zwaar belast mocht worden, betekende dat dat wij een creatieve oplossing moesten zoeken. We kozen voor een lichtgewicht egalisatievloer, in combinatie met een anhydriet dekvloer. Dit bleek een gouden combinatie voor de 8000 vierkante meter die gevloerd moest worden.

Fijne woonplek

Daarnaast was het voorkomen van contactgeluid een uitdaging op afbouwgebied. Hier spreek je van wanneer een constructie rechtstreeks aan het trillen wordt gebracht door een geluidsbron. Die trilling plant zich in de constructie en brengt de lucht in een andere ruimte aan het trillen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling wanneer het gebouw gebruikt wordt om in te wonen. Gelukkig hebben we ook dit probleem weten te tackelen en worden de appartementen nu helemaal gereedgemaakt voor hun bewoners. 

Benieuwd waar we jou mee van dienst kunnen zijn? Neem gerust contact met ons op. We vertellen je er met alle plezier over.